Referat fra FFS-treff 2018

FFS-treffet ble holdt på Ditlevines Utsigt på vakre Stenberg gård og friluftsmuseum på Østre Toten. Arrangører var region Hedmark/Oppland og det var 52 deltakere.

Ingeborg Granlund ønsket velkommen og fortalte litt om stedet og historien om Amtmanninne Ditlevine og hennes tre døtre, som blant annet drev med farging av ull.

 

Årsmøtet ble ledet av Anna-Elise Torkelsen.

FFS-utvalget har i 2017 bestått av Grete Hollerud, Gry Handberg (NSNF’s representant), Inger Walker, Lise Walter og Anna-Elise Torkelsen (leder). Regionskontakter: Toril Deildok, Trine Parmer, Astrid Schjellungen, Gunvor Bollingmo, Berit Knai Johansen, Betsy Samuelsen, Thyra Solem og Brynhild Mørkved. FFS-utvalget har hatt 7 møter hvor mye av arbeidet har gått til planleggingen av 18 IFFS. FFS-treff 2017 ble holdt i Oslo, 1.-2. april og markerte 25 års jubileet til FFS. FFS har nå 190 medlemmer. Mange medlemmer har produsert lapper til Slumreteppet som skal loddes ut på Vintersopptreffet og heklet nett som skal være gave til deltakerne på 18 IFFS. Flere medlemmer har holdt kurs i soppfarging i 2017. Valg: På valgt stod Inger Walker og Anna-Elise Torkelsen – begge ble gjenvalgt. Alle regionskontaktene er på valg:Berit Knai Johansen Vestfold/Telemark/Agder hadde frasagt seg gjenvalg og Åse Krømke ble valgt som ny. En stor takk til Berit for et flott arbeid hun har nedlagt i regionen gjennom flere år. De andre regionskontaktene ble gjenvalgt. FFS-utvalget hadde forberedt Retningslinjer for gjennomføring av FFS-treff. Disse ble debattert, noen forslag til endringer kom fram. FFS-utvalget innarbeider disse. Retningslinjene sendes til regionskontaktene som er ansvarlige for FFS-treffene. Gry Handberg fortsetter som ansvarlig for hjemmesiden og Facebook.

 

FFS-treff 2019 holdes 11.-12. mai i Trondheim. Arrangør region Møre og Romsdal/Trøndelag.

 

Johs Bjørgo holdt foredrag om det videre forskningsarbeidet han, Ruth Solem og Lillemor Torkelsen holder på med for å minske bruken av kjemikalier i fargingen.

Resultatene er samlet i en artikkel som blir trykket i sopp og nyttevekster 2/18. De viktigste sikre resultatene er at ved farging av ull med Phaeolus schweinitzii gulrandkjuke, Tapinella atrotomentosa fløyelspluggsopp og Hapalopilus rutilans kanelkjuke kan mengden metallsalter reduseres med inntil 50 % og vinsten erstattes med sitronsyre uten at det påvirker fargen og lysektheten.

 

Jernbeis tilsettes glaubersalt. Dette skal etter oppskriftene gi jevnere innfarging, men forsøk med jernbeis uten tilsetning av glaubersalt, viser samme resultat som med glaubersalt. Det bare fløyelspluggsopp og gulrandkjuke som har vært med i dette forsøket – hvordan andre sopper reagerer gjenstår å undersøke.

 

Gode nyheter for alle som er opptatt av å bruke så lite som mulig av metallsaltene.

 

Randi Nordal og Ingeborg Granlund fortalte om forskningen sin på farging med Xanthoria parietina messinglav. En kort PP-versjon vedlegges referatet.

 

 

I «Medlemmenes 5minutter» fortalte Randi Nordal historien om «Torpe-votten», en vott i «hullbragd-strikk» teknikken strekker seg tilbake til 1930-årene da Torpa Husflidsnevnd startet produksjon av votter som ble solgt på «Husfliden» på Aust-Torpa. I 1936 fikk Husflidsnevnda mønsterbeskyttet «Torpa-votten». I 1979 ønsket Nordre land Husflidslag å ta opp igjen gamle strikketeknikker og har produsert et lite oppskriftshefte om votten.

 

Berit Knai Johansen fortalte fra kurset «Naturfarging på cellulosefiber» som Tønsberg Husflidslag og Naturfargegruppa i Norges Linforening arrangerte med Michel Garcia. Kurset ble holdt på Våle Prestegård 31.juli-4. august 2017. Mange av deltakerne var FFS-medlemmer. På kurset lærte man å lage sine egne metallbeiser til bruk på lin – aluntriacetat, jernacetat og titanbeis. Ull ble beiset med jamne slik som i vikingtiden – isteden for alun. Vi brukte lokale planter til fargingen, bl.a. rødskivekanelslørsopp Cortinarius semisanguineus. Mye tid ble brukt til blåfarging (vaid og indigo) av både ull og lin. Michel Garcia er kjent for sin såkalte 1-2-3 kype som ikke inneholder kjemikalier til forskjell fra den tradisjonelle hydrosulfittkypen. Etter kurset har Berit og andre fra Naturfargegruppa fortsatt med farging med sopp på lin: fløyelspluggsopp Tapinella atrotomentosa og rødskivekanelslørsopp. Linfiberen ble forbehandlet med tannin, beiset og fiksert med kritt før farging – alt etter råd fra Michel Garcia. Lingarnet ble lysekthetstestet og det var lite fargeforandring på 3 uker. Gulrandkjuke Phaeolus schweinitzii står for tur på neste samling i Fargegruppa.

 

Etter en velsmakende lunsj kunne deltakerne lære seg nye teknikker:

 

Torpevotter – Napping. Foregår på vranga av votten og gjør vottene varme og gode. Bruker mykt garn og en butt nål som går lett mellom masketrådene. Man syr løkker over en eller to felter. Deltakerne hadde med seg ferdig strikkede votter eller en prøvelapp og garn til nappinga. Randi Nordal stod for denne.

 

Strømpebånd, og kalt hosebånd, er bånd som festes øverst rundt lange strømper for å holde dem oppe. Hosebånd brukes ofte til de mannlige bunadene, der det festes under kneet, og båndet henger dekorativt ned langs leggen. Deltakerne hadde med lang ulltråd i 5 forskjellige farger. Leder Hege Dagestad var godt fornøyd med sine flittige deltakere.

 

Fingret snor, dette er en fast, sterk og slitesterk snor. Er bl a brukt mye i skjørtekanten på flere av våre folkedrakter. Den er anvendelig til svært mye – gode også i babysokker. Deltakerne hadde med 2 nøster garn i forskjellig farge. Leder Anne Mari Helle var godt fornøyd med deltakernes innsats – noen lærte dette fort – andre trengte lenger tid. Teknikken passer godt for barn.

Kumi Himo, Flettet japansk snor. Snoren lages gjerne i fargestrålende silke, men både mercerisert bomull og ull egner seg også utmerket. Snoren er utrolig morsom å lage – også for barn. Deltakerne hadde med 4 dukker/små nøster av hver av 3 forskjellige farger – til sammen 12 tråder. En liten stein eller noe annet som kan gi tyngde i enden av snoren som må kunne knyttes fast i snorenden.

 

Alle hadde lært noe nytt og var godt fornøyde!

 

Foredragsholderne ble takket av med fine gaver, bøker og strikkede ting. Anna-Elise Torkelsen takket arrangementskomiteen: Ingeborg, Randi, Anne Mari, Margaret, Hege og Taran Anne for et meget vel gjennomført og hyggelig FFS-treff.

 

Referenter: Taran Ann Sæther og Anna-Elise Torkelsen