Farging med sopp – Bergen

Hordamuseet, Bergen 17.- 18. august 2024

Deltakere: 6

Kursholdere: 2 + 3 assistenter (Prosjektgruppen i BSNF)

Antall timer: 12 timer

 

Dette var Bergen sopp-og nyttevekstforenings første fargesoppkurs på flere ti-år. Kurset kom i stand etter at en prosjektgruppe på seks har gått i lære hos soppfarger Betsy Samuelsen i ett år og ved prosjektgruppens egne utprøvninger over to år.

Kurset gikk over to dager på en helg med gjennomgang av teori med fargesopper og fremgangsmåter, samt praktiske øvelser og gjennomføring.

Prosjektgruppen bestående av 2 kursholdere og 3 assistenter hadde på forhånd beiset garnet slik at det var klart for farging. Vi beiset med alun, tinn og jern.

Vi brukte fire sopper som vi rakk å farge to ganger med, 1.og 2.bad. Soppene var rødskiveslørsopp, gulrandkjuke, fløyelspluggsopp og kreftkjuke. I tillegg forsøkte vi å få fiolett på ubeiset garn med fløyelspluggsopp og koketid i 20-25 min. Vi lagde også et forsøk med rødskiveslørsopp hatter: den første med 20 min koketid etter at suppen hadde kokt en time, og den andre tilsvarende 20.min koketid men tilsetning av en liten kork salmiakk for å øke pH fra pH 5 til pH 8,5. Førstnevnte ga mye klarere oransjefarge på alun og den siste prøven ga kald rød, dvs rosa, Forhold sopp:garn på 1:2, altså et svakere fargebad enn normal oppskrift med 1:1. Det ble 25 farger tilsammen.

Deltakerne fikk prøver av samtlige farger pluss at de fikk velge hver fire garnnøster etter endt farging søndag. For de som ønsket det kunne de få med seg hjem ferdige fargesupper for egen utprøving. De fikk også kjøpe med seg ferdigbeiset garn.

Kurset foregikk delvis utendørs og innendørs i Tøsdalsløa, Hordamuseet på Stend. Og stedet fungerte veldig bra. Vi håper å kunne bruke samme sted neste år.

Pris for 2 dager inkludert forhåndsbeiset garn og fire nøster ferdig farget kostet kr 2000 og kr 2400 for ikke-medlem. Vi fikk gode tilbakemeldinger.

Rapportør:  Herdis Torsvik

Personene på bildet over er:

Navn fra venstre: Marianne Nergaard (P), Åse Brekne-Linjord (P), Monika Ravnanger, Johanne Monrad, Else Karin Tysse Bysheim, Bjørg Moen, Trine Vangen, Marie Skeie, Herdis Torsvik (P).
(P) = prosjektgruppen. Lise Møllevik og Kjersti Oterhals byttet på tidspunktet og Anne-Line Grimen var syk.