Les her rapporten om kurset
Soppfargekurs i Fredrikstad soppforening 2023.
Marit Eriksen, Halden sopp- og nyttevekstforening og Inger-Lise Walter, Fredrikstad soppforening arrangerte i 2023 et fargesoppkurs i regi av Fredrikstad soppforening. 7 interesserte meldte seg på og 6 gjennomførte. Vi startet på våren med at Marit hadde 2 teorikvelder hver på 2.5 til 3 timer. Vi delte opp teorien i to kvelder da 6 timers teori kan bli kjedelig om alt kommer samtidig og vi hadde nå litt tid til å snakke om teorien etter undervisningen. De 3 første timene ble viet fargesoppene, hvor de vokser og hvilke farger de gir. Neste kveld var om forbehandling av garnet. Hvorfor vi beiser og hva det gjør med garnet, hvilke beiser vi bruker mest, litt om giftighet, oppbinding av garnet og andre småting vi må huske på når vi farger. Lysektehet var vi også innom.
Utpå høsten arrangerte vi fargesoppturer, 2 i Halden og 1 i Fredrikstad. Vi var en tur i Elinborgskogen og så hva vi fant der og samlet oss etterpå ved Mølledammen og tittet på soppene og kastet de som ev ikke var fargesopper. Det var ikke mye vi fant, men noen fikk med seg fargesopp hjem for å tørke til eget bruk.
Helgen 29.9 til 1.10 hadde vi avsatt til farging. En av deltakerne, Elisabeth, var så grei at hun stilte sin overbygde pergola til vår disposisjon og hennes mann ordnet med ledninger ut alle vinduer han fant slik at vi kunne ha 6 plater med fargekjeler i gang på en gang. Det var lagt opp vannledning og deltakerne hadde blitt bedt om å ta med seg bøtte, rørpinne, forkle og grytekluter. Kjeler og plater hadde Marit og jeg med og vi hadde også tørket sopp med. Garn hadde vi kjøpt inn fra Hillesvåg, ferdig vasket. Beis ble kjøpt inn fra Raffina.no.
Fredagskvelden ble brukt til å dele garnet i 50gr hesper og å binde de opp. Hver hespe ble når den var ferdig oppbundet lagt i vann slik at de var klare for beising. Vi beiset med alun, tinn og jern. Foreningen ved Kari bød på kjeks og både Kari og Elisabeth bød på kaffe. Etter beising ble garnet lagt i rent vann slik at det var klart for farging neste dag.
Lørdag begynte fargingen og vi farget med rødskivehatter, hele rødskivesopper (dvs både hatt og stilk), fløyelsplugg, gulrandkjuke, pelskjuke og fingerfrysesopp. Deltakerne måtte veie opp sopp iht oppskriften 1:1 eller 1:2 osv. Vi kokte rødskivene 2 ganger, 15 min for første badet og 1 time på neste koking. Vi farget noe garn uten beising slik at deltakerne kunne se forskjellen på fargene med og uten beis. For gulrandkjuken hadde vi både jern og tinn i samme badet noe som gir to helt forskjellige farger i samme gryte.
Lørdagen ble lang, men Elisabeth og Kari hadde kjeks og kaffe og foreningen bød på pizza midt på dagen, noe som ble tatt godt imot.
Søndag var det tid for å ta fargeprøver og rydde og gjøre ferdig de to siste fargebadene som sto over fra lørdag. Vi farget så mye vi kunne lørdag og skyllet garnet bare 1 gang. Søndag var ikke hespene helt tørre, men deltakerne fikk velge hesper til det var tomt og fikk beskjed om å skylle garnet minst en gang til før de tørket og nøstet det opp. Deltakerne fikk også med seg ferdig beiset garn og noe ubehandlet garn som vi ikke hadde brukt. Vi laget fargeprøver til alle. Et lite FFS-nett til hver med en fargeprøvering, en brosjyre om farging, litt alunbeis og pH-papir fikk hver av deltakerne, som en liten oppstartspakke.
Alle var fornøyde med en produktiv helg.
Utpå høsten arrangerte vi fargesoppturer, 2 i Halden og 1 i Fredrikstad. Vi var en tur i Elinborgskogen og så hva vi fant der og samlet oss etterpå ved Mølledammen og tittet på soppene og kastet de som ev ikke var fargesopper. Det var ikke mye vi fant, men noen fikk med seg fargesopp hjem for å tørke til eget bruk.