PROSJEKT RØDSKIVESLØRSOPPER 2020 -2023

Et prosjekt gjennomført av NSNF/Forum for soppfargere (FFS)

Rødskiveslørsopper er trolig de fargesoppene som ivrige soppfargere plukker mest av. Spesielt hatten gir gode røde farger på ullgarn, og der soppene vokser er det ofte rikelig å høste.

Formålet med prosjektet

Høsten 2020 startet Forum for soppfargere prosjektet «Rødskivekanelslørsopper». Formålet var å identifisere de rødskiveslørsoppene vi benytter til farging. Innsamlet materiale er gensekvensert og resultatet viser at Cortinarius semisanguineus er et artskompleks med fire arter: C. cruentiphyllus, C. ominosus, C. semisanguineus og C. aff. semisanguineus.

Prosjektet ble avsluttet med sesongen 2023. Det undersøkte materialet viser at C. ominosus er den vanligste arten. Av 320 kollekter er 150 denne, og trolig den det plukkes mest av. Arten har fått navnet rødskiveslørsopp. C. semisangineus heter falsk rødskiveslørsopp og C. cruentiphyllus med blodrøde skiver, blodskiveslørsopp. Den fjerde arten er ubeskrevet og har ikke norsk navn.

Det er nye navn på rødskiveslørsoppene. Ordet kanel er tatt ut av navnene. Det brukes ikke kanelslørsopper om disse, men fargeslørsopper. C. sanguineus blodrød slørsopp, heter nå blodslørsopp.

44 innsamlere har deltatt i prosjektet og materialet av rødskiveslørsoppene er samlet i hele landet.

Fullstendig beskrivelse og utbredelse av de fire artene vil bli publisert i en større artikkel senere.